Bob Mendes Medeschuldig


Sabra & Shatilla, and Ariel Sharon

http://arabterrorism.tripod.com/
Report of the Commission of Inquiry into the Events at the Refugee Camps in Beirut
(The Kahan Commission)
(February 8, 1983)
http://www.us-israel.org/

http://www.mfa.gov.il/mfa/
http://www.allaboutpalestine.com/
De Standaard - Een nieuwe golf van antisemitisme

Wie afgaat op de berichten van de IsraŽlische media of de verklaringen van de IsraŽlische regering en bevriende kringen in Europa, zou waarempel gaan denken dat Europa door een nieuwe golf van antisemitisme wordt geteisterd. Vooral in Frankrijk en BelgiŽ steekt het infame monster de kop weer op. Het spook van de jaren dertig Ė de niets ontziende jodenhaat Ė is er weer.
Sinds het begin van de tweede Palestijnse Intifada en de genadeloze IsraŽlische repressie tegen de Palestijnse bevolking Ė die inmiddels de vorm van een open oorlog met zwaar militair materieel heeft aangenomen Ė gonst het in de IsraŽlische media weer van berichten over toenemend antisemitisme in Europa. In Frankrijk waren er een aantal ernstige incidenten Ė er werden brandbommen gegooid naar synagogen, rabbijnen werden aangevallen. Intellectuelen als Pierre-Andrť Taguieff grepen deze feiten aan om zich op te werpen als de theoretici van de "nieuwe judeofobie". In Parijse intellectuele middens zit men zelden verlegen om een pompeuze term. Niet elke Franse jood is het eens met deze hysterie. Thťo Klein, die in Frankrijk jarenlang voorzitter was van de joodse overkoepelende organisatie CRIF (Conseil reprťsentatif des institutions juives de France) waarschuwde al herhaaldelijk voor lieden, die willen doen uitschijnen dat Frankrijk weer resoluut de antisemitische toer opgaat en doen alsof de anti-joodse hetze uit de tijd van de Dreyfusaffaire (eind de jaren negentig van de negentiende eeuw) of van de nazi-bezetting en het Vichy-regime (in de jaren veertig van vorige eeuw) weer in alle hevigheid is losgebarsten.
"Wij worden geconfronteerd met een algemeen probleem van geweld in onze voorsteden," verklaarde Klein tegenover de Parijse krant Libťration (5 februari 2002). "Zij die rabbijnen aanvallen, zijn dezelfden als diegenen die brandweerlui, politieagenten of leerkrachten aanvallen. Bij jonge Maghrebijnen ontaardt een en ander soms in fysiek geweld. Deze jongeren hebben geen ander middel om zich te uiten. Een synagoge in brand steken is uiteraard nog iets anders dan een auto in de fik zetten. Maar dat verandert in wezen niets aan de aard van de gewelddaad, zeker niet vanuit het oogpunt van de dader. Ik zie hier in ieder geval geen intrinsieke afkeer van de joden in." Volgens Klein "is de gettoreflex bij ons nog lang niet dood. Wij mogen in geen geval een nieuw getto bouwen. De haat uit het verleden of het heden Ė reŽel of gefantaseerd Ė kan onmogelijk het enige cement van de joodse identiteit zijn. Ik ben geen jood in Frankrijk omdat mijn familieleden naar Auschwitz werden gedeporteerd en evenmin omdat de staat IsraŽl bestaat."

Antisemitisch BelgiŽ?
Ook BelgiŽ wordt in de IsraŽlische media Ė en in pro-IsraŽlische kringen in Europa Ė afgeschilderd als een "antisemitisch land". Op 5 december 2001 werd Albert Guigui, de opperrabbijn in Brussel, het slachtoffer van agressie. In een Brussels metrostation werd hij geslagen en in het gelaat gespuwd door een groepje "jongeren van Noord-Afrikaanse origine". Dit incident zorgde voor heel wat terechte verontwaardiging.
lees verder bij Politics.be > >

lees verder bij Uitpers.be > >

Bron:
http://www.politics.be/

http://www.uitpers.be/
Sabra and Shatilla encore
http://www.cairotimes.com/
(Antisťmitisme et islamophobie - Dans la presse belge)
http://www.resistances.be/
antisem08.html
Politieke partijen: Vlaams Blok: "Vlaams Blok interpelleert minister Duquesne over het stijgende antisemitisme en de recente intifada te Antwerpen"
http://www.politics.be/nieuws/324
En publiant ę La rage et l'orgueil Ľ, la journaliste italienne Oriana Fallaci a dťclenchť une vaste polťmique en Italie, mais aussi en France... http://users.skynet.be/
wirira/antisemitisme-lsoir-240602.htm
The accused
http://news.bbc.co.uk/../1381328.stm
Sabra and Shatila: Dealing with facts
http://news.bbc.co.uk/../1390979.stm
Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd
Antisemitisme
Uit de reacties op het optreden van Gretta Duisenberg zijn een paar interessante lessen te trekken voor iedereen die uitspraken wil doen over joden en over IsraŽl, maar niet van antisemitisme beschuldigd wil worden.

In een interview in Vrij Nederland vertelde Gretta het volgende: In een visrestaurant gezeten zag ze een joods echtpaar zitten, waarvan de zoon haar aankeek en, om haar te ergeren, het eten uit zijn mond liet lopen. Aan dit verhaal namen joodse opiniemakers in Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer aanstoot. Commentaar van Carl Friedman: "Waaraan ze in zulke mensen de jood herkent? Ik weet het niet, ik heb me laten vertellen dat antisemieten er een neus voor hebben." Commentaar van Frits Barend: "Droeg zij een ster en hij een keppeltje, of hadden ze gewoon een grote neus?" Barend erkende overigens dat het hier inderdaad een joods echtpaar betrof - hij kende ze.

Column van Bart Croughs
lees verder bij de Meervrijheid.nl > >

BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
Gretta Duisenberg had banden met linkse activisten
door Charles Sanders en Alex de Vries AMSTERDAM -
De vanwege haar Palestijnse sympathieŽn met de dood bedreigde Gretta Duisenberg, echtgenote van president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB), sympathiseerde in het verleden met figuren in een schimmig circuit van linkse actievoerders.
Zo onderhield Gretta Bedier de Prairie-Nieuwenhuizen, zoals ze destijds heette, nauwe contacten met het in Amsterdam gevestigde Transnational Institute (TNI). De van terroristische activiteiten verdachte Pakistaan Eqbal Ahmad maakte daar deel uit van de staf.
De TNI is een linkse denktank die werd geleid door Basker Vashee, activist van het Rhodesische Marxistische Bevrijdingsfront (ZAPU). Vashee rekende Gretta tot zijn beste vrienden, zoals hij meer dan eens verklaarde. Zijn ZAPU vocht in Afrika een bloedige onafhankelijkheidsstrijd tegen het bewind van Ian Smith.
Ook was Gretta, voor ze in augustus 1987 met Duisenberg trouwde, vertrouwelinge van Philip Agee.
Deze ex-CIA-medewerker werd staatsvijand nr.1 van de Verenigde Staten, nadat hij de identiteit van Amerikaanse geheim agenten in het voormalige Oostblok verraadde. Een aantal van hen werd daarop geliquideerd.
Hij woonde in het pand van de TNI aan de Amsterdamse Paulus Potterstraat en werd uiteindelijk ons land uitgezet. Voor het zover kwam, vroeg hij Gretta getuige te zijn bij zijn huwelijk met een Amerikaanse ballerina.
Door haar geŽngageerde vriendenkring stond mevrouw Bedier de Prairie in de belangstelling van de Binnenlandse Veiligheidsdienst nadat ze een relatie kreeg met Hans van Mierlo, destijds minister van Defensie. Omdat hij verantwoordelijkheid droeg voor alle lopende onderzoeken van de militaire geheime diensten in ons land, waren de Amerikanen bezorgd voor het uitlekken van gegevens naar Agee en consorten.
Vlagincident
Voor intimi komt het 'vlagincident' waarvoor mevrouw Duisenberg nu verantwoordelijk is, dan ook niet als een verrassing; zij zou de Palestijnse zaak al jaren een warm hart toedragen.


lees meer bij het Telegraaf archief > >
Gretta Duisenberg een geweldig mens
Artikel uit BN/DeStem van 09-01-2003
Donderdag 09 januari 2003 -
Gretta Duisenberg is op de vingers getikt, omdat ze haar diplomatieke paspoort heeft gebruikt voor haar privťreis naar IsraŽl. Dit paspoort is haar verstrekt om haar man, die president van de Europese Centrale Bank is, naar het buitenland te kunnen vergezellen. Bovendien kreeg Gretta felle kritiek van de politiek voor haar begripvolle uitlatingen over Palestijnse zelfmoordacties.
Vrijwilligster Coby Kremers van het Vluchtelingenwerk uit Roosendaal wenst absoluut geen partij te kiezen in de Palestijns/joodse zaak. "Want er is daar niemand met schone handen. Het is gewoon een vuile oorlog waarvan ik hoop dat deze gauw voorbij zal zijn."
Zij vond het belangrijker om haar medeleven te betonen aan de
Likoed Nederland ziet af van discussie met Gretta Duisenberg
Persbericht, 7 januari 2003
Likoed Nederland ziet er van af om met mevrouw Duisenberg in discussie te gaan voor radio Nederland Wereldomroep, naar aanleiding van haar maandag gedane handelingen en uitlatingen.
Zij vond het belangrijker om haar medeleven te betonen aan de
lees meer bij Likoed Nederland > >
Gretta Duisenberg ontmoet Yasar Arafat
Door Carin Tiggeloven, 8 januari 2003
Gretta Duisenberg ontmoet
Tijdens haar omstreden bezoek aan de Palestijnse bezette gebieden heeft Gretta Duisenberg een anderhalf uur durende ontmoeting gehad met Yasser Arafat. Na afloop van hun gesprek kwamen Duisenberg en Arafat hand in hand naar buiten. Zij veroordeelden nog eens publiekelijk de zelfmoordaanslagen die in IsraŽl worden gepleegd. Duisenberg, vrouw van de president van de Europese Centrale Bank is in het Midden-Oosten om steun te betuigen aan de Palestijnse zaak. Niet iedereen is even gelukkig met haar actie.
lees verder bij Radio Nederland Wereldomroep > >
Eddy Boutmans ontkent omstreden 'uitspraken'
Patrick Van de Perre
Antwerpen
Er is opschudding ontstaan rond enkele anti-IsraŽlische uitspraken die de staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking, Eddy Boutmans (Agalev), zou hebben gedaan op een bijeenkomst van het 'Antwerps Actieplatform voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina'. Het Belgisch-IsraŽlitisch Weekblad (BIW) eist het ontslag van Boutmans. Gemeenteraadslid Claude Marinower (VLD) noemt de uitspraken "onvoorstelbaar". Boutmans ontkent.
Op de bijeenkomst, vorig weekeinde, zou Boutmans onder meer hebben gezegd dat "Europa en de UNO Palestina moeten bevrijden, het land teruggeven aan zijn volk en de joden verwijderen". Ook zou de staatssecretaris gezegd hebben dat "de dictaten van de joodse lobby hem de keel uithangen en dat IsraŽl moet worden geboycot".

Hatelijk
Marinower noemt dergelijke uitspraken onaanvaardbaar voor een lid van de federale regering. "Wat Boutmans zegt, zegt hij in naam van de regering. Deze man is geen plaatselijk en onbekend lid van Agalev." Marinower wil dat Boutmans tot de orde wordt geroepen door de regering. Het BIW gaat verder en eist het ontslag van de staatssecretaris. "Het is niet de eerste keer dat Boutmans anti-IsraŽlische uitspraken doet", zegt de krant.

Eddy Boutmans stapt naar gerecht tegen lastercampagne
De staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, Eddy Boutmans (Agalev), heeft bij het parket van Antwerpen een klacht ingediend tegen onbekenden wegens laster en eerroof. Op het internet loopt al enkele dagen een lastercampagne, waarbij Boutmans racistische en antisemitische uitspraken in de mond worden gelegd. Boutmans nam op 2 november, naar aanleiding van het 'Solidariteitsfeest' van het Antwerps Platform voor Rechtvaardige Vrede in Palestina, deel aan een debat.
Daaraan namen ook vertegenwoordigers van de vakbonden ABVV en ACW deel. Boutmans nam naar eigen zeggen standpunten in die in het verlengde van de Belgische politieke en Europese standpunten liggen. 'Met name dat wij een terugkeer willen naar een logica van vrede, in plaats van een logica van oorlog, met escalatie aan beide zijden. Het is in die geest dat ik heb gezegd dat de politiek van militaire confrontaties geen uitzicht biedt, en evenmin enig perspectief op vrede.'
Maar op het internet is een ware lastercampagne tegen Boutmans begonnen, waarbij hem racistische en antisemitische uitspraken in de mond worden gelegd. Op 4 november verschijnt voor het eerst op de website 'www.rťinfo.israŽl.com' een boodschap met talrijke zogezegde uitspraken, in het Frans en het Engels.

Progressief antisemitisme bestaat niet
26/01/2002 Mia Doornaert Terug naar "VVL-brochure"
Engeland beleeft zondag zijn tweede Holocaust Memorial Day. Bij ons wordt een Holocaust Museum voorbereid in Mechelen. Voorbeelden van de noodzakelijke 'instandhouding' van een verleden, die evenwel de kijk op de huidige staat IsraŽl (en zijn moeizame samengaan met de Palestijnen) niet mag vertroebelen. En in dat verband moet er dan weer voor worden gewaakt dat de balans ook niet in de andere richting doorslaat.

Ludo Abicht, filosoof, en Lucas Catherine, hoofd van de verkoopafdeling van het VRT-beeldarchief, ontwaren een ,,gevaar voor de democratie''. Hebben ze het over schandalig misbruik van de voorrechten van gekozenen zoals senator Jean-Marie Dedecker recentelijk demonstreerde? Helemaal niet. Het gevaar voor de democratie is dat de Vlaamse minister van Onderwijs niet van plan is een brochure die ze gepleegd hebben over het Nabije Oosten in alle scholen te laten verspreiden.

Sorry, heren, maar wie de tekst heeft kunnen inzien, vindt het integendeel een gevaar voor de democratie mocht Marleen Vanderpoorten de ,,syllabus'' wťl in alle scholen verspreiden. De Vlaamse minister toont in haar reactie meer bekommernis om democratische grondbeginselen zoals bestrijding van het racisme dan de federale staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Eddy Boutmans. Wat Boutmans met onderwijs te maken heeft is ons niet geheel duidelijk en nog minder begrijpelijk is dat hij voor ontwikkelingshulp bestemd belastinggeld wou gebruiken om de syllabus in beide landstalen op alle scholen los te laten.
BelgiŽ problematisch land voor Israel
1 mei 2001
Sinds het aantreden van Louis Michel als minister van Buitenlandse Zaken, laat BelgiŽ in de internationale politiek uitgebreid van zich horen. Michel was fervent voorstander van sancties tegen Oostenrijk, toen de populistische FPŲ in de regering kwam. Hij stelde alles in het werk om de terugkeer van Pinochet naar Chili tegen te houden en bemiddelt in Centraal-Afrika. Michels nieuwste missie: de Palestijnen beschermen tegen Israel.
Een belangrijke reden dat BelgiŽ zich in scherpe bewoordingen uit over kwesties in de wereld, is dat het land zich wil profileren. Volgens Louis Michel wordt dat tijd. "BelgiŽ heeft een scherp staatsimago nodig. We zijn te lang verzwakt door onze communautaire problemen," verklaarde Michel in de Volkskrant van 30 april.
Volgens Israelische diplomaten is BelgiŽ in recente jaren voor Israel een problematisch land binnen Europa geworden. In de periode dat Bibi Netanjahoe premier van Israel was blokkeerde het Vlaamse parlement in zijn eentje het verdrag tussen Europa en Israel. Enkele maanden geleden bezocht de Israelische gazant Ovadia Soffer BelgiŽ. Er ontstond een kleine rel. Louis Michel was namelijk het eerste en enige Europese land dat aandrong op economische sancties tegen Israel en wilde de Belgische ambassadeur uit Israel terugroepen.
Volgens de Israelische diplomaten is het probleem dat BelgiŽ enkel Israel bekritiseert en niet de Palestijnen. Wanneer wordt gevraagd waarom BelgiŽ geen woord rept over de manier waarop Palestijnen de mensenrechten schenden, antwoordt men dat kritiek alleen kan worden geŁit op een land met een democratie, zoals Israel. Deze verklaring van de manier waarop BelgiŽ de Palestijnen steunt, is echter in tegenspraak met de kritiek die het land op andere non-democratische landen heeft, zoals Irak, Egypte en SyriŽ.

lees meer op Joods.nl > >
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles