Medeschuldig Nawoord Medeschuldig


Nawoord

 
Het verhaal van Jozef Heine en Sofie Moons is volledig verzonnen,terwijl hun levensomstandigheden en een aantal actuele gebeurtenissen die daarin een rol hebben gespeeld, geplukt werden uit de realiteit.
Maar ook op die realiteit kunnen verschillende visies bestaan, afhankelijk van de bronnen die geraadpleegd worden.
Over wat zich in de vluchtelingenkampen van Sabra en Sjatila heeft afgespeeld, heb ik nuttige informatie gevonden in de getuigenissen gehecht aan het Kahan Commission Report van 8 februari 1983.
Aangaande de antisemitische stemmingmakerij die tot gevolg had dat Jozef Heine zich in België niet meer thuis voelde, kan de lezer in positieve of negatieve zin persknipsels vinden op het internet of mijn website www.mendes.be raadplegen.
Om redenen van romaneske logica hen ik me ook nu weer zekere vrijheden veroorloofd.
De patriciërswoning aan het Armand Steursplein bevindt zich dus niet op het nummer 13, maar er vlakbij.
Het café Au bon accueil werd sinds mijn laatste bezoek overgenomen door Irakezen die zich Mesopotamiërs noemen en hoewel in de omgeving van Quaregnon nog heel wat ‘sites’ overblijven die aan het woelige steenkooltijdperk herinneren, zal de lezer het moeilijk hebben om de mijnschacht van de Rieu du Coeur terug te vinden.
Als er al eens iemand slecht afkomt in dit boek, is dat Heines en Sofies schuld. Zelf ben ik dank verschuldigd aan (zie verder p.421/422)
 
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles