Vuil Geld PersvoorstellingWim Verheije

Lieve Bob en Jenny, ,


Een goed jaar geleden op 15 mei hield ik voor Bob een laudatio op ít Schoon Verdiep ter gelegenheid van Bobís 80ste verjaardag. Burgemeester Patrick Janssens en schepen van cultuur Philip Heylen spraken de jubilaris ook in zeer lovende termen toe, en de receptie die volgde op het huldebetoon was zeer druk bezocht. Kortom, een hoogtepunt.
Toespraak Hr. Verheije
Ik weet nog dat ik toen dacht: wanneer zal ik Bob een volgende keer mogen toespreken? Hoe lang zal het duren eer hij weer een groot nieuw boek klaar heeft?

Welnu, zoals u kunt vaststellen niet lang. Een goed jaar later zijn wij hier bijeen om de schrijver andermaal in de bloemetjes te zetten. Het plechtige kader van het Antwerpse stadhuis heeft plaats gemaakt voor het zeer aangename kader van de Rinkven golfclub te ís Gravenwezel.

Het Schoon Verdiep was essentieel voor de viering van Bobís 80ste verjaardag, want Bob is op en top een Antwerpenaar die onvoorwaardelijk houdt van zijn stad die ook in veel van zijn boeken een voorname rol speelt.

De Rinkven golfclub is niet minder essentieel, want Bobís leven bestaat de laatste 20 jaren uit schrijven en golfen en in beide disciplines blinkt Bob uit. Schrijven en golfen. Bob legt er zijn ziel in. Of hij nu achter zijn pc zit in zijn schrijfkamer, of hij golft hier in the green, Bob doet immer of zijn leven ervan afhangt. Het is deze passie die Bob jong houdt en het is ook deze passie de die lezer voelt wanneer hij Vuil geld leest. Het is de vonk die overslaat.

Bobís boeken overstijgen ook het loutere divertissement. Zijn boeken hebben een boodschap die nauw verbonden is met Bobís maatschappelijke betrokkenheid.

Mijn zeer gewaarde auteur en vriend Jeroen Kuypers zal aanstonds verder ingaan op enkele inhoudelijke aspecten van Vuil geld en ik mag hem dus geen gras voor de voeten wegmaaien. Vooraleer ik het woord geef aan Jan Goddaert, voorzitter van de Rinkven golfclub waarvan Bob al zo lang een gewaardeerd lid is, wil ik hier nog opmerken dat er rond Bob en zijn oeuvre tal van activiteiten plaatsvinden.

Op dinsdag 9 juni is er op Canvas in de reeks Verloren Land een uitzending over Bob Mendes, die op zoek gaat naar zijn vader. Het is een zeer emotionele uitzending die Bob en zijn echtgenote Jenny meevoert naar het vernietigingskamp van Auschwitz, waar ze een onthutsende vaststelling doen over het lot van zijn vader.

Bijzondere aandacht voor Bob Mendes zal er ook zijn op de Dag van de Misdaad, 21 juni.

In het najaar brengt Jeroen Kuypers in het tijdschrift Deus ex Machina een grote bijdrage over Bob Mendes.

Rond de uitreiking van de Diamanten Kogel in oktober komt er in ít Profijtelijk Boeksken een grote expositie over Bob Mendes en zijn werk. Bij de tentoonstelling worden enkele thema-avonden georganiseerd. Ook in het AMVC-Letterenhuis zullen er vitrinekasten gewijd worden aan het werk van Bob Mendes.

De media zullen aan deze initiatieven ruimschoots aandacht schenken.

 
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles